Elinan surma

Tämä artikkeli käsittelee kansanrunoa. Siihen pohjautuvasta Merikannon oopperasta kertoo artikkeli Elinan surma (ooppera), elokuvasta Elinan surma (elokuva).
Elinan surma, Joseph Alanen, 1916

Elinan surma (myös Elinan surmaruno tai Elinan surmavirsi) on tunnettu 1400- tai 1500-luvulta peräisin oleva kalevalamittainen suomalainen balladi. Se sijoittuu Vesilahteen Laukon kartanoon ja sivuaa Kurki-sukua. Runon alkuperäinen luoja lienee ollut varsin oppinut ja tuntenut mm. eurooppalaista balladiperinnettä.

Joidenkin mielestä näin mutkikas balladi ei ole voinut säilyä satoja vuosia suullisena perinteenä, vaan siihen on vaadittu kirjallista muistiinmerkintää. Varhaisimmat löydetyt kirjalliset lähteet ovat kuitenkin vasta 1700-luvulta. Elias Lönnrot toimi 1800-luvun alussa Laukon kartanossa kotiopettajana ja kokosi runon Vesilahdesta keräämistään suullisista toisinnoista ja 1700-luvulla tehdyistä kirjallisista muistiinmerkinnöistä.[1] Se julkaistiin Kantelettaressa 1840. Runosta on tehty useita näytelmäsovituksia, oopperoita ja elokuva.

  1. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; viitettä ko1892 ei löytynyt

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search